Nederland bij top van snelste betalers in Europa

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 11 September 2011

Nederland staat in de top van Europa als het gaat om de snelheid waarmee bedrijven hun openstaande rekeningen betalen. Het gemiddelde aantal dagen dat Nederlandse bedrijven de uiterste betaaldatum overschrijven is in ons land slechts 5 dagen.

Veel slechter doen bijvoorbeeld Portugese bedrijven het. Deze betalen gemiddeld hun rekeningen 19 dagen te laat. Dit blijkt uit een onderzoek dat incassobureau Dun & Bradstreet recentelijk heeft uitgevoerd onder Europese bedrijven.

Duitse bedrijven doen het zelfs nog beter, die zijn slechts 3 dagen te laat met de betaling van hun rekening en behalen daarmee de beste score van alle Europese landen.

Andere landen die ondermaats scoren zijn Engeland en Ierland die respectievelijk pas na 16 en 17 dagen na de uiterste betaaldatum betalen.

Volgens incassobureau D&B komt uit de betalingssnelheid duidelijk de economische situatie van het betreffende land tot uiting. In landen waar het relatief minder goed gaat wordt door bedrijven ook beduidend langzamer betaald. Het is dan ook raadzaam om het betalingsgedrag van bedrijven uit deze landen goed in de gaten te houden om te voorkomen dat men zelf cash flow problemen krijgt.

Doordat sommige bedrijven te laat betalen kunnen zij daarmee andere bedrijven in grote financiële problemen brengen omdat die natuurlijk ook hun rekeningen moeten blijven betalen. Op die manier kan de economie van een land in een vicieuze cirkel belanden.

Als bedrijven echter hun verantwoordelijkheid nemen en tijdig hun rekeningen betalen dragen zij daarmee niet alleen bij aan een beter ondernemersklimaat maar stimuleren zij daarmee tegelijkertijd ook de economie.

Landenoverzicht

1. Duitsland (gemiddeld aantal dagen te laat: 3)
2. Nederland (gemiddeld aantal dagen te laat: 5)
3. Frankrijk (gemiddeld aantal dagen te laat: 11)
4. Engeland (gemiddeld aantal dagen te laat: 16)
5. Ierland (gemiddeld aantal dagen te laat: 17)
6. Portugal (gemiddeld aantal dagen te laat: 19)

Trustoo pro badge