Vertrouwen in economie iets gedaald, aantal faillissementen stijgt

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 28 augustus 2019

Deze maand (augustus 2019: score 0) is het vertrouwen in de economie bij consumenten iets gedaald ten opzichte van vorige maand (juli 2019: score 2), zo concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen week. Desondanks constateert het CBS een iets grotere koopbereidheid bij consumenten. Nog altijd zit het consumentenvertrouwen boven het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar (score -4). De hoogste stand bereikte het consumentenvertrouwen in de maand januari van het jaar 2000 (score 36). De laagste stand was in maart 2013 (score -41).

Aankopen

Consumenten zijn deze maand wel iets positiever over hun eigen financiële situatie dan vorige maand. Zij vinden met name de tijd gunstiger voor het doen van grotere aankopen. Deze koopbereidheid is overigens slechts een fractie groter dan vorige maand. Daarentegen zijn consumenten nu wel wat pessimistischer gestemd over de economie voor het komende jaar dan in de maand juli.

Werkloosheid

Als het gaat om het toekomstbeeld en met name de werkgelegenheid worden consumenten steeds negatiever op dit punt. Steeds meer consumenten verwachten namelijk dat de werkloosheid het komende jaar zal gaan stijgen.

Faillissementen

Verder lijkt er ook een einde te zijn gekomen aan de daling van het aantal faillissementen die de afgelopen jaren waar te nemen was. Deze daling werd vooral veroorzaakt door een sterk groeiende economie. In de eerste 7 maanden van dit jaar is het aantal faillissementen zelfs iets toegenomen (1885) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (1795). Met name in de bouw is een sterke stijging van het aantal faillissementen waar te nemen ten opzichte van vorig jaar en met name bij bedrijven in de gespecialiseerde bouw (zoals loodgieters- en installatiebedrijven). Desondanks is het aantal faillissementen in de bouw nog relatief laag als je kijkt hoe sterk het aantal bedrijven in deze sector is gegroeid in de afgelopen jaren.

Trustoo pro badge