‘Procederen wordt voor velen onbetaalbaar’

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 3 Maart 2011

De Nederlandse Orde van Advocaten slaat alarm: Voor mensen met een beneden modaal inkomen wordt het straks fors duurder om de gang naar de rechter te maken.

De Nederlandse Orde van advocaten vreest dat het kabinetsplan om mensen met een laag inkomen het volledige griffierecht te laten betalen zal leiden naar een situatie waarbij veel mensen zich niet meer kunnen permitteren om te gaan procederen.

De regering is van zins om de griffierechtkosten voor een groot deel bij de burger neer te gaan leggen.

Een echtscheiding kost een burger dan 260 euro in plaats van 70 euro en een zaak bij de bestuursrechter wordt dan helemaal onbetaalbaar: 980 euro in plaats van 40 euro, aldus de Orde.

Alleen als iemand de procedure wint worden de griffierechten terugbetaald, maar wie de zaak verliest is de griffierechtkosten volledig kwijt. De Orde van Advocaten is bang dat voor mensen met een inkomen van minder dan 30 duizend euro per jaar de drempel om te procederen te hoog wordt.

Voor het kabinet is de reden van de bezuiniging om de kosten van de rechterlijke macht in de hand te houden. Daarnaast zou een hogere drempel ook bedoeld zijn om ervoor te zorgen dat mensen eerst goed nadenken voordat ze een procedure aanspannen en dat alleen doen als ze een sterke zaak hebben. De Orde vindt dat echter inbreuk maken op fundamentele rechten van iedere burger.

Daarnaast spreken advocaten ook hun onvrede uit over het feit dat hun uurtarief voor toevoegingszaken waarschijnlijk lager gaat worden.

De bezuinigingen op het griffierecht gaan overigens alleen gelden voor bestuursrecht- en civiele procedures maar niet voor strafzaken.

Trustoo pro badge