Nederlanders betalen steeds vaker elektronisch

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 19 Augustus 2011

Uit gepubliceerde cijfers van Currence over het eerste halfjaar van dit jaar die betrekking hebben op elektronische betalingsmogelijkheden zoals PIN , iDEAL en incassomachtigingen valt af te lezen dat elektronisch betalen en met name iDEAL een sterk stijgende trend vertoont.

Betalen via iDEAL kwam in de maand mei tot een recordhoogte van 7,7 miljoen betalingen en werd in de maand juni nog verder overtroffen met maar liefst 8 miljoen betalingen. Als we dit aantal vergelijken met de maand juni van 2010 zien we dat er een stijging waar te nemen is van maar liefst 44 procent. De verwachting dat deze trend nog verder zal doorzetten en Nederlanders nog meer online aankopen zullen gaan doen.

Ook pinnen, Nederlands meest geliefde manier van betalen, steeg de eerste helft van dit jaar met maar liefst 11,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met een totaal van 1,15 miljard betalingen. Deze stijging is vooral te danken aan het aantal pintransacties waarmee een laag bedrag is gemoeid.

Begin maart van dit jaar heeft minister de Jager het start schot gegeven voor het nieuwe pinnen. Ondertussen maakt het aantal pintransacties dat wordt uitgevoerd door middel van het nieuwe pinnen al zo’n 40 procent uit van het totaal aantal pinbetalingen. De bedoeling is dat nog voor 2012 alle pintransacties op de nieuwe manier met de EMV-chip plaatsvinden.

Tot slot steeg ook het aantal incassotransacties in het eerste halfjaar en wel met 2,9 procent ten opzichte van dezelfde tijdsperiode in 2010 tot een totaal van 663 miljoen transacties. De Nederlandse versie van incasso zal wel over enkele jaren worden vervangen door de Europese incasso.

Trustoo pro badge