‘Na Ierland ook België in financiële gevarenzone’

25 November 2010

De prijs die op de financiële markt wordt betaald om je te verzekeren voor een wanbetaling van de Belgische staat, loopt op. Dit voedt speculaties over België als nieuw risico voor de eurozone. Het land heeft een staatsschuld zo hoog als het jaarlijkse nationale inkomen en bovendien geen regering die sterk kan bezuinigen. De Britse krant The Guardian meldt dat de prijs om 10 miljoen pond aan Belgische staatsobligaties te verzekeren nu 155.000 pond is, een toename van 5 procent ten opzichte gisteren. Volgens analisten komt dit doordat het land al sinds april geen missionaire regering meer heeft die broodnodige hervormingen kan doorvoeren.

Premie

Ter vergelijking; voor 10 miljoen pond aan Portugese staatsobligaties betaalt men een premie van 510.000 pond, voor Spaanse 312.000 pond. Dat blijkt uit koersen van de Credit Default Swaps.

Het was bekend dat de ‘PIIGS’, Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje, de zorgenkindjes van Europa zijn, maar nog niet eerder werd België genoemd. Griekenland en Ierland hebben inmiddels aanspraak gemaakt op het miljardenfonds dat de Europese Unie en het IMF voor noodlijdende eurolanden hebben samengesteld.

Stabiel

Een woordvoerder van de Belgische regering ontkent dat het land in de problemenzone verkeert. Het renteverschil met Duitsland is stabiel, terwijl de rentestanden in Portugal en Spanje de afgelopen weken omhoog zijn geschoten.

Ondanks de problemen zegt de chef van het Europese stabiliteitsfonds, Klaus Regling, dat er geen risico is dat de eurozone uiteenvalt. ‘Geen enkel land zal de euro opgeven, dat is economische zelfmoord.’ Bron: Zibb.nl

Trustoo pro badge