Jan Modaal kan geen huis meer huren

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 9 Maart 2011

Door nieuwe Europese wetgeving uit Brussel stromen veel klachten binnen bij de Woonbond. Mensen met een modaal inkomen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning maar te weinig voor een huurwoning in de vrije sector maken bijna geen kans meer op een huurwoning en al helemaal geen koopwoning. De Woonbond heeft een meldpunt geopend voor gedupeerden.

Op grond van deze nieuwe regelgeving moeten woningcorporaties sinds 1 januari 2011 90 procent van hun woningbestand verhuren aan mensen die een inkomen hebben dat lager is dan 33.614 euro.

Op de website van de Woonbond is een stroom aan klachten binnen gekomen. Veel mensen worden persoonlijk geraakt door deze nieuwe regelgeving. Zo is opgebouwde woonduur niets meer waard en maak je met een bescheiden inkomen geen elke kans meer in de vrije huursector of op de koopmarkt.

De Woonbond wil met het meldpunt www.ikwilookwonen.nl de problematiek in kaart brengen. De categorieën die het meest de dupe van deze regelgeving zijn zijn onder andere starters, ouderen die niet aanmerking komen voor een seniorenwoning, huurders die al jaren op wachtlijsten staan, gehandicapten, chronisch zieken, mensen met een sociale urgentie, mensen die te klein of te duur wonen en freelancers en zzp-ers met een onzeker inkomen.

De directeur van de Woonbond Ronald Paping wil dat minister Donner zo snel mogelijk naar Brussel gaat om ervoor te zorgen dat de inkomensgrens fors wordt verhoogd. De Woonbond zal alle klachten inventariseren en aan de minister aanbieden.

Trustoo pro badge