Huurtoeslag verder aan banden

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 27 Juni 2011

Minister Donner van Binnenlandse Zaken wil vanaf 2012 de kwaliteitskorting in de huurtoeslag flink gaan verhogen. Deze verhoging zal er toe leiden dat 79% van de huishoudens die momenteel huurtoeslag krijgen te maken krijgt met een verhoging van de maandelijkse huurlasten. Deze krijgen op dit moment een subsidie van 75% van de huur die tussen de kwaliteitskortingsgrens van 361,66 euro en de zogenaamde aftoppingsgrens ligt. Vanaf 2012 zal dit percentage nog maar 65% bedragen.

Naast de bezuiniging op de kwaliteitskorting krijgen alleenstaanden, gehandicapten en ouderen te maken met nog meer bezuinigingen op de huurtoeslag. Deze krijgen op dit moment nog een subsidie van 50% van de huur boven de aftoppingsgrens maar deze zal vanwege noodzakelijke bezuinigingen naar 40% verlaagd worden. De enige categorie die niet met bezuinigingen te maken krijgt is de 21% huurders die een huur betalen die zich onder de kwaliteitskortingsgrens van 361,66 euro bevindt.

In concreto zullen de bezuinigingsmaatregelen ertoe leiden dat de overige 79% van de huurtoeslagontvangers in 2012 maandelijks 10 à 20 euro minder toeslag zal incasseren.

Voor 2013 heeft het kabinet nog meer bezuinigingen op de huurtoeslag op de agenda staan, zoals een verhoging van de normhuur. De normhuur is de huur die huurders zelf moeten betalen en waarvoor geen toeslag wordt verstrekt.

Trustoo pro badge