Faillissementscijfer loopt onverwacht op in mei

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 16 Juni 2011

Nadat gedurende de eerste vier maanden van dit jaar een daling was te constateren in het aantal faillissementen is dit aantal in mei onverwacht flink gestegen. Dit blijkt uit een onderzoek van incassobureau Dun & Bradstreet.

Ten opzichte van de zelfde maand vorig jaar was er een stijging van maar liefst 37 procent. In concreto gingen er in mei 627 ondernemingen bankroet. Dit is de grootste toename in aantal faillissementen sinds juni 2010. Dat de stijging in mei plaatsvond is opvallend te noemen omdat de maand mei van de jaren 2009 en 2010 juist een relatief laag aantal faillissementen kende.

De stijging betrof praktisch alle sectoren. De grootste stijging was te constateren in de transportsector met een stijgingspercentage van maar liefst 63 procent, gevolgd door de handelssector, welke het aantal faillissementen zag stijgen met 49 procent. In de horeca en bouw, respectievelijk 14 en 19 procent, was de stijging relatief gering.

Op provinciaal niveau bekeken kende de provincie Groningen in mei als enige provincie een daling van het aantal faillissementen ten opzichte van vorig jaar, namelijk 12 procent. De provincies Friesland en Utrecht moesten daarentegen de grootste klappen incasseren. Friesland had te maken met een ongekende stijging van maar liefst 89 procent, in Utrecht was de stijging 78 procent. De provincie Limburg kende de kleinste stijging met slechts 3 procent.

Trustoo pro badge