Depositospaarrekening steeds populairder

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 29 April 2011

Nederlandse huishoudens hebben in de maanden januari, februari en maart van dit jaar een bedrag van 2 miljard euro aan vrij opneembaar spaargeld opgenomen en diezelfde periode een bedrag van 2,5 miljard euro op depositorekeningen gezet. Dit maakte de DNB vandaag bekend.

Volgens de DNB zou dit kunnen komen doordat het renteverschil tussen de vrij opneembare spaarrekening en de depositospaarrekening verder is opgelopen ten gunste van de depositorekening.
De DNB ziet tevens de trend dat Nederlanders al sinds november 2010 makkelijker geld voor langere tijd wegzetten.

Diezelfde trend speelde ook in 2007 en 2008 toen de rente op deposito’s significant hoger was dan voor vrij opneembare spaarrekeningen. Het spaargeld dat toen op depositorekeningen werd gestort liep toen van 20 miljard euro op naar bijna 100 miljard euro. Om zulke hoge bedragen als toen gaat het nu niet volgens de DNB.

Volgens de DNB wordt er in de eurozone over het algemeen al veel gebruik gemaakt van het vastzetten van spaargeld voor een langere periode. De huishoudens in de eurozone hebben bij elkaar voor circa 3500 miljard euro aan spaargeld op spaarrekeningen staan. Van al dat spaargeld staat circa de helft vast op depositorekeningen.

In Nederland staat 300 miljard euro op spaarrekeningen waarvan er voor iets meer dan 10% vast staat op depositorekeningen.

Trustoo pro badge