Wettelijke rente per 1 juli 2011 na vier jaar van daling weer omhoog naar 4%

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 31 Mei 2011

Het voorstel van de ministers Opstelten en De Jager om de wettelijke rente voor niet-handelstransacties te verhogen naar 4% is goedgekeurd door de ministerraad. Vanaf 1 juli 2011 kunnen schuldeisers hun niet op tijd betalende klanten meer geld in rekening brengen doordat de wettelijke rente wordt verhoogd van 3 naar 4 procent. Na vier jaar een dalende lijn gevolgd te hebben gaat de wettelijke rente voor het eerst weer omhoog. De laatste wijziging van de wettelijke rente was overigens 1 januari 2010.

Volgens de wet heeft een schuldeiser, of zijn incassobureau als de vordering ter incasso uit handen is gegeven, het recht om een debiteur een boeterente te berekenen bij te late betaling. De wettelijke rente kan berekend worden wanneer de debiteur de betalingstermijn laat verlopen. Als de schuldeiser een betalingstermijn van dertig dagen hanteert en de debiteur bijvoorbeeld pas na negentig dagen betaalt mag de schuldeiser of zijn incassobureau over de zestig te laat betaalde dagen de wettelijke rente in rekening brengen en incasseren. Als er geen betalingstermijn wordt gehanteerd geldt sowieso een wettelijke termijn van 30 dagen.

Als er in de algemene voorwaarden of het contract van de schuldeiser een rente staat vermeld is dit de contractuele rente. De toekomstige wettelijke rente van 4% voor niet-handelstransacties is alleen voor overeenkomsten met particulieren of consumenten. De wettelijke rente voor handelstransacties met bedrijven of overheidsinstellingen, de zogenaamde wettelijke handelsrente, bedraagt momenteel 8%.

Trustoo pro badge