Vakantiebestemming beinvloedt manier waarop vakantieganger betaalt

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 29 Augustus 2012

Waar we naar toe gaan op vakantie heeft invloed op hoe we betalen. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek dat Visa Europa heeft gedaan naar de manier waarop Nederlanders, die op vakantie gaan, betalen.

De meeste betalingen van reserveringen voor de zomervakantie worden via Ideal (36%) gedaan, daarna komen de bankoverschrijving (23%) en de betaling via creditcard (15%). Slechts 12% van de Nederlanders betaalt de reservering van hun vakantie cash. Voor bestemmingen buiten Nederland springt de betaling met creditcard eruit. Uit de onderzoeksgegevens van Visa Europa blijkt dat hoe verder de reis gaat des te vaker er met creditcard wordt betaald.

Vakantiegangers die eropuit gaan binnen Nederland betalen gemiddeld net zoveel contant als met de pinpas. Zij gebruiken vrijwel helemaal geen creditcard. Nederlanders die in Europa op vakantie gaan rekenen het meeste contant af en de rest met de pinpas. Nederlanders op vakantie buiten Europa rekenen ook het meeste contant af maar daarnaast maken zij vaker gebruik van de creditcard dan van de pinpas.

Nederlanders blijven op vakantie voor de meeste dingen nog contant betalen. Uit eten gaan, stappen en winkelen staan hierin bovenaan, maar ook entreekaarten en tol worden vaak nog contant voldaan. De reiziger geeft hiervoor als redenen aan dat het makkelijker is en het vertrouwd voelt. Maar als de reiziger gevraagd wordt waar hij zich het veiligst bij voelt kiest hij juist niet voor de contante betaling maar eerder voor de pinpas en daarna de creditcard.

Uit het onderzoek blijkt dat verder dat Visa veruit de meeste naamsbekenheid geniet van alle creditcards. Daarna volgen Mastercard en de creditcards van ING, Rabobank en ABN Amro.

Het meerendeel van de geïnterviewde reizigers geeft verder aan een creditcard te gebruiken vanwege het rustige gevoel dat men ervan krijgt alsmede door de garantie die wordt gegeven op alle met de kaart aangeschafte goederen en diensten. Ook krijgt men zijn geld retour als een bepaalde dienst of zaak uiteindelijk niet geleverd wordt.

Trustoo pro badge