Triest record: 2013 kende het hoogste aantal faillissementen ooit

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 31 December 2013

Dit jaar zijn in ons land 12.816 faillissementen uitgesproken. Dit is een recordaantal en is ruim 6% hoger dan 2012. Wel nam in de tweede helft van dit jaar het aantal faillissementen gestaag af vergeleken met vorig jaar. Het record is voornamelijk te wijten aan de eerste helft van dit jaar.

In de afgelopen maand december 2013 blijkt uit voorlopige cijfers dat 781 ondernemingen failliet zijn gegaan. Sinds juli 2011 is dit aantal niet zo laag geweest. Ter vergelijking: in juli van dit jaar bedroeg het aantal faillissementen nog 1201.

Mogelijk wijst de daling in de tweede helft van dit jaar op een kentering. Het ziet er naar uit dat in de bouw het ergste inmiddels voorbij is, maar de detailhandel blijft een zwakke broeder en moet nog steeds rekening blijven houden met tegenwind, aldus econoom Antonie Kerstholt. Dit komt voornamelijk door het achterblijven van de binnenlandse consumptie.

Ook de automatiseringsbranche had het in 2013 zwaar te verduren. Het aantal faillissementen in deze branche steeg dit jaar met maar liefst 37%.

In de ICT zijn het voornamelijk bedrijven die zich toeleggen op de pc-markt die het moeilijk hebben. Pc’s hebben namelijk in toenemende mate te maken met concurrentie van laptops en tablets. Softwarebedrijven die zich bezighouden met beveiliging ondervinden geen financiële problemen daar de vraag naar hun producten onverminderd groot blijft.

In de bouw, horeca en transport stabiliseerde het aantal faillissementen. Het lijkt erop dat in deze branches het dieptepunt bereikt is. Op provinciaal en stedelijk niveau spanden de provincie Groningen en vooral de stad Groningen de kroon wat betreft het aantal faillissementen. Deze kenden respectievelijk een stijging van 30% en 70%.

Trustoo pro badge