Termijn voor terugboeken automatische incasso’s verruimd

8 November 2010

Nederlandse consumenten hebben sinds 1 november 2010 langer de tijd om een automatische incasso te laten terugboeken. Dit is een van de wijzigingen die Nederlandse banken in hun voorwaarden hebben doorgevoerd.

Consumenten kunnen vanaf 1 november 2010 een incasso tot 56 dagen na de datum van afschrijving laten terugboeken. Tot 1 november 2010 was dat dertig dagen. Hiermee brengen de banken hun voorwaarden voor betalingsverkeer in lijn met Europese regelgeving.

Ook moderniseren banken hun algemene voorwaarden. Daarmee worden onder meer bepalingen over de verwerking van persoonsgegevens, waaronder beeld- en geluidsopnamen, toegevoegd. Verder worden in november nieuwe Europese standaarden voor het betalingsverkeer ingevoerd. Dit is in voorbereiding op de introductie van één geïntegreerde Europese betaalmarkt, de Single Euro Payments Area (SEPA).

Daarbij verdwijnen alle nationale betaalsystemen. Volgens de NVB liggen de banken goed op schema met de voorbereidingen voor het nieuwe betaalverkeer.

Trustoo pro badge