Steeds meer mensen raken baan kwijt door faillissement

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 16 september 2019

Er zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in totaal 946 ondernemingen, eenmanszaken en organisaties in staat van faillissement geraakt. Het aantal werknemers dat bij deze bedrijven en organisaties werkzaam was, toen deze failliet gingen, bedroeg 5686. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft deze cijfers afgelopen week bekend gemaakt. Het is overigens de allereerste keer dat het Centraal Bureau voor de Statistiek naast een inventarisatie van het aantal faillissementen tevens een inventarisatie heeft gemaakt van het aantal personen dat daarbij betrokken is.

Aantal werklozen door faillissement stijgt

Van de 946 hierboven genoemde faillissementen was de verdeling 818 rechtspersonen en 128 eenmanszaken, derhalve natuurlijke personen. En van de 5686 personen die als werknemer bij de faillissementen betrokken waren werkten 5461 bij de rechtspersonen en 225 bij de eenmanszaken. En over het eerste halfjaar van 2019 bezien was er een stijging van het aantal bij faillissementen betrokken werknemers te constateren ten opzichte van de eerste halfjaren van 2017 en 2018.

Industriesector koploper

De sectoren die het meest geraakt werden als het gaat om het aantal werknemers die bij een faillissement betrokken waren zijn de handels- en industriesector, namelijk resp. 25% en 18%. Qua aantallen werknemers ging het in de handelssector om 1439 werknemers verdeeld over 203 faillissementen en in de industriesector om 1037 werknemers verdeeld over 67 faillissementen. Gemiddeld was de impact van een faillissement in de industriesector derhalve groter dan in de handelssector als het gaat om het aantal werknemers dat hierdoor zijn baan kwijtraakte. In de bouwsector was de impact van een faillissement relatief laag: bij de 115 bedrijven die failliet werden verklaard werkten slechts 255 personen.

Steeds jonger failliet

Ook registreert het Centraal Bureau voor de Statistiek voor het eerst de leeftijd van de bedrijven die failliet gaan. Was in 2015 een bedrijf dat failliet ging nog ongeveer 11 jaar oud, zo was dat in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld nog slechts 8,8 jaar. Er is de laatste jaren dus een trend te constateren dat bedrijven op een steeds jongere leeftijd failliet gaan. De gemiddelde leeftijd van gefailleerde eenmanszaken was overigens aanzienlijk lager dan die van gefailleerde rechtspersonen het afgelopen tweede kwartaal, namelijk resp. 6,1 jaar tegenover 9,2 jaar. Tenslotte lijkt er ook een einde te zijn gekomen aan de daling van het aantal faillissementen zoals die de laatste jaren waar te nemen was. Lees hier meer over deze trend.

Trustoo pro badge