Staatsschuld en begrotingstekort Portugal groter dan eerder aangegeven

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 24 April 2011

Het tekort van de Portugese overheid over het jaar 2010 blijkt groter dan eerder werd aangegeven, zo blijkt uit dit weekend gepubliceerde cijfers van het Portugese bureau voor de statistiek.

Het blijkt nu dat het begrotingstekort over 2010 9,1% bedraagt van het BBP in plaats van een eerdere beraming van 8,6%. Het ministerie van Economische Zaken verklaart het verschil door een andere methode van de opstelling van de statistieken. Het haastte zich daaraan toe te voegen dat er geen verborgen kosten zitten in de Portugese overheidsbegroting.

Het aanvankelijke doel van Portugal was om het tekort van 2010 uit te laten komen op een percentage van 7,3. Voor 2011 streeft de Portugese regering ernaar het tekort terug te brengen naar 4,6% van het BBP. Portugal hoopt hiermee een aanzienlijk bedrag aan noodkredieten van het IMF en de ECB te incasseren.

Ook de staatsschuld van het Zuid-Europese land bleek vorig jaar hoger dan eerder beraamd, namelijk een bedrag van 160,4 miljard euro, zijnde 93% van het BBP. Een eerdere beraming ging uit van 92,4%.

Trustoo pro badge