Woningbemiddelaars incasseren ten onrechte miljoenen

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 24 Mei 2011

In 2010 hebben Nederlandse bedrijven het hoogste bedrag ooit aan oninbare facturen moeten afschrijven. In totaal is er een bedrag van 15 miljard euro als oninbaar afgeboekt. Per Nederlander is dit een bedrag van 900 euro. Ter vergelijking: In 2009 betrof het een bedrag van 14,8 miljard euro en in 2008 13,3 miljard. Deze cijfers zijn gisteren bekend gemaakt door incasso-organisatie Intrum Justitia.

Ook de standaardbetalingstermijn van 30 dagen werd ruimschoot overschreden. Zo betaalden de overheid en het bedrijfsleven gemiddeld pas na respectievelijk 47 en 43 dagen en ging de consument gemiddeld na 33 dagen over tot betaling. Voor veel bedrijven kan dit een grote bedreiging vormen omdat ze, ondanks dat het met de economie al wat beter gaat, nog steeds heel kwetsbaar zijn omdat hun liquiditeit nog niet optimaal is.

Wat betaalgedrag betreft scoort Nederland beduidend slechter dan de landen in Scandinavië. Waar in Nederland maar 55% van de openstaande rekeningen binnen 30 dagen wordt betaald ligt dat percentage in Zweden bijvoorbeeld op maar liefst 70%. Het verschil komt doordat schuldenaren in Scandinavië naast vertragingsrente ook een boete moeten betalen indien facturen niet of te laat worden betaald.

Trustoo pro badge