Minister dient wetsvoorstel in voor snellere afwikkeling faillissementen

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 2 Augustus 2011

Door middel van een wetsvoorstel dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie recentelijk ter advisering naar de Raad van State heeft gezonden wil de minister bereiken dat schuldeisers in een faillissement in de toekomst sneller duidelijkheid wordt verschaft omtrent de afwikkeling van hun vordering.

Het wetsvoorstel moet het mogelijk maken dat de vorderingen van de schuldeisers niet langer individueel maar per groep in behandeling worden genomen zodat sneller duidelijk is hoe de claims zullen worden afgehandeld.

Op dit moment nog wordt elke claim individueel door de curator behandeld. Dit kost zeer veel tijd, waardoor de afwikkeling van een faillissement vaak lang op zich laat wachten, zeker als er sprake is van veel schuldeisers.

Een ander bijkomend nadeel van de huidige manier van afhandelen is dat het een enorme administratieve rompslomp met zich mee brengt. In de nieuwe regeling worden de schuldeisers ingedeeld in verschillende groepen, waarbij de rechter een overeenkomst voor een hele groep tegelijk verbindend kan verklaren.

Het is nog onbekend wanneer het wetsvoorstel in werking treedt.

Trustoo pro badge