Jongeren steeds zwaarder in de financiele problemen

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 23 Augustus 2012

Op het inkomen van jongeren wordt steeds vaker beslag gelegd door deurwaarders. Volgens de gegevens van de grootste deurwaarder van ons land, GGN, groeit de groep van jongeren met hoge schulden in een rap tempo.

Het aantal loonbeslagen is dit jaar met 11% gestegen ten opzichte van de eerste 7 maanden van vorig jaar. Bij de groep van mensen onder de 30 jaar is de stijging met 20% het hoogst.

Vaste lasten

Uit het onderzoek blijkt verder nog meer dat de betalingsproblemen het grootst zijn als het gaat om het voldoen van de maandelijkse zorgpremie, maar ook telefoonmaatschappijen, waterbedrijven, energiebedrijven, postorderbedrijven en gemeentebelastingen moeten vaak via loonbeslag de nog openstaande rekeningen betaald zien te krijgen.

Spaarpotje leeg

Mensen komen meestal in de problemen als ze hun baan verliezen of er in inkomen op achteruit gaan. Waar men eerst een spaarpotje opgebouwd had zie je nu steeds vaker dat men dat spaarpotje helemaal opgebruikt heeft en geld is gaan uitgeven wat niet binnen komt.
Bij jongeren is dit al helemaal zorgwekkend aangezien deze nooit een spaarpotje opgebouwd hebben en dus meteen aan schulden maken beginnen, aldus de deurwaardersorganisatie.

De waarde van geld

Zelfs jongeren met een baan komen in de problemen. Volgens het Nibud gaat de huidige generatie jongeren slecht om met geld. Jongeren van nu zien hun toekomst rooskleurig in en gaan er nog van uit dat er voor hen een goedbetaalde baan staat te wachten. De meesten van hen zijn gewend om hun inkomen uit te geven aan plezierige dingen als uitgaan, kleding en de nieuwste smartphones. Voor deze groep van de Nederlandse bevolking is keuzes maken op het gebied van geldbesteding het allermoeilijkst, aldus het Nibud.

Bestaansminimum

Uit een onderzoeksrapport van de KBVG van begin dit jaar bleek al dat, zonder het van elkaar te weten, vaak meerdere schuldeisers tegelijk beslagleggen op het inkomen van een schuldenaar. Hierdoor leeft onderhand een aanzienlijk deel van de bevolking onder het wettelijk bestaansminimum.

Trustoo pro badge