IMF pleit voor afschaffing hypotheekrenteafrek

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 29 Maart 2011

Volgens een rapport van het IMF, dat gisteren is gepubliceerd, veroorzaakt de hypotheekrenteaftrek in Nederland onnodig risico’s voor de economie. Het IMF bepleit dan ook een beperking van de aftrek en heeft dit ook aan de Nederlandse regering geadviseerd. Het kabinet is het echter niet eens met het IMF.

Volgens het IMF wordt door de aftrek de huizenmarkt uit balans gebracht, waardoor de huizenprijzen enorm zijn oplopen en waardoor huizenbezitters en banken met hoge risico’s zijn opgezadeld die er anders niet geweest waren.

In vergelijking met andere landen hebben Nederlandse huishoudens veel hogere schulden door de ruime mogelijkheid om hypotheekrente af te trekken. Voor banken is dit een steeds groter risico aan het worden omdat de hypothecaire schulden de waarde van de huizen aan het overstijgen is.

Het IMF adviseert de regering op niet al te lange termijn het besluit te nemen wat aan de hypotheekrenteaftrek te gaan doen. Echter niet door opheffing in één keer maar door deze geleidelijk af te bouwen.

Minister De Jager van Financiën heeft in een reactie duidelijk gemaakt dat de Nederlandse regering niets ziet in het plan van het IMF en vooral rust op de huizenmarkt wil.

Trustoo pro badge