Huizenmarkt weer in mineur na korte opleving

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 5 Mei 2011

Nadat er eind vorig jaar een herstel van de huizenmarkt waar te nemen was is de belangstelling in koopwoningen onlangs toch weer afgenomen en blijkt dit herstel van zeer korte duur te zijn geweest. Tot deze conclusie komt de ING op basis van eigen cijfers en een onderzoek uitgevoerd door het CBS.

Waar vorig jaar eerst de onzekerheid over de afschaffing van de hypotheek renteaftrek en de maatschappelijke discussie daarover een rem zette op de woningverkopen zorgen nu de strengere voorwaarden die banken stellen om in aanmerking te komen voor een hypotheek alsmede een hogere hypotheekrente ervoor dat veel huishoudens niet in staat zijn om een huis te kopen, aldus de ING.

Daarnaast zit er nieuwe regelgeving aan te komen. Per 1 augustus aanstaande mogen hypotheekverstrekkers niet meer dan 110% van de woningwaarde als hypotheek verstrekken in plaats van de 120% die op dit moment geldt. Ook mag per die datum nog maar 50% van de hypotheeksom aflossingsvrij zijn.

Wat ook niet meewerkt is dat er de komende jaren relatief weinig nieuwbouwwoningen zullen worden opgeleverd. De redenen hiervan zijn niet alleen de strengere hypotheekeisen en de hogere rente, maar ook het hogere aanbod van koopwoningen. In 2010 is het aantal woningen dat te koop stond met 14% gestegen ten opzichte van 2009. In totaal stonden er in 2010 185.000 woningen te koop en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren nog verder zal stijgen.

Trustoo pro badge