Fraude internetbankieren explosief gestegen

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 14 Maart 2011

Fraude met internetbankieren is vorig jaar explosief gestegen. Over het jaar 2010 werden er 1383 gevallen van fraude geteld terwijl in 2009 dat aantal slechts op 154 stond, aldus de NVB in een vandaag gepubliceerd persbericht.

De schade bedroeg in 2010 9,8 miljoen euro tegen 1,9 miljoen euro in het jaar daarvoor. Circa 10 miljoen Nederlanders bankieren via internet. Er is een sterke stijging van het gebruik van internetbankieren. Criminelen zijn hiervan goed op de hoogte en proberen daar een graantje van mee te pikken.

De schade wordt vooral veroorzaakt door ‘phishing’, een vorm van internetfraude. Met misleidende e-mails trachten criminelen internetbankiergegevens los te krijgen, zoals wachtwoorden, codes en rekeningnummers.

Een woordvoerder van de NVB meldde dat het weliswaar om een sterke toename gaat maar dat de schade – gezien het grote aantal gebruikers van internetbankieren – relatief laag te noemen is.

Om de fraude met het internetbankieren te bestrijden zijn de KLPD, het OM en de banken een samenwerkingsverband aangegaan, de zgn. Electronic Crimes Taskforce.

Trustoo pro badge