Extreem vaak sprake van fraude bij failliete Limited

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 14 April 2011

Er wordt extreem vaak misbruik gemaakt van de Britse Limited (Ltd) of Euro B.V., een goedkoop alternatief voor een gewone Nederlandse B.V. Er blijkt bij maar liefst tweederde van de faillissementen van deze alternatieve rechtsvorm sprake te zijn van wanbeleid. Dit is de conclusie van een recent onderzoek onder 123 faillissementen uitgevoerd door het FD.

In 79 faillissementen was sprake van wanbeleid, zoals het leeghalen van de onderneming en de bedrijfsrekeningen voorafgaand aan het faillissement, onvindbare bestuurders of een compleet ontbrekende boekhouding.

Het werkelijke percentage misbruik zou echter nog veel hoger kunnen zijn. Zo waren er bij de overige 44 gevallen vaak aanwijzingen voor fraude, maar omdat de faillissementsboedel leeg was was er voor de curatoren geen financiële ruimte om een grondig onderzoek uit te voeren. Ook de incassobranche ondervindt grote hinder van dit soort bedrijven omdat er vaak helemaal niets te incasseren valt en de schuldeisers het nakijken hebben.

Voor het oprichten van een Ltd gelden veel minder strenge regels dan bij het oprichten van een gewone Nederlandse B.V. De verplichte kapitaalstorting van 18.000 euro is bijvoorbeeld niet vereist. Ook hoeven er geen kosten van een notaris te worden gemaakt en vindt er geen toetsing van de antecedenten van de directie door het ministerie van Justitie plaats.

De conclusie van het FD is dan ook dat deze rechtsvorm een fout soort ondernemers aantrekt. Wie immers eerder met Justitie in aanraking is geweest kan gemakkelijk een nieuwe onderneming starten als hij kiest voor dit alternatief van de B.V.

Trustoo pro badge