Energieprijzen gaan de pan uit rijzen

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 17 Maart 2011

Consumenten betalen inmiddels niet alleen de hoogste prijs ooit voor een liter benzine aan de pomp, ook de energierekening voor dit jaar zal straks veel hoger uitvallen.

De prijsstijgingen worden niet alleen meer veroorzaakt door de hogere olieprijs ten gevolge van de politieke onrust in het Midden-Oosten. Door het stilleggen van een aantal kerncentrales in Japan zal dit land op zoek moeten gaan naar alternatieve brandstoffen om aan haar grote energiebehoefte te kunnen blijven voldoen. Ook dit zal leiden tot een nog verdere stijging van de olie- en kolenprijzen.

De problemen met de Japanse kerncentrales zorgen ook in Europa voor ophef en er zijn hevige discussies over de veiligheid van kernenergie.

Duitsland bijvoorbeeld, waar kerncentrales voor een kwart van de Duitse energievoorziening zorgen, heeft besloten zeven van haar oudste kerncentrales voor veiligheidscontroles op non-actief te zetten. Deze maatregel had deze week direct hogere inkoopprijzen in Duitsland en Nederland tot gevolg.

Vereniging De Vastelastenbond, die collectief voor consumenten inkoopt en hun belangen behartigt, adviseert consumenten om de prijs voor elektriciteit en gas vast te zetten aangezien de prijsstijgingen momenteel nog niet zijn doorberekend in de energieprijs. Energiebedrijven bieden consumenten namelijk de mogelijkheid om de prijs die ze betalen voor energie vast te zetten.

Trustoo pro badge