Nederlanders geven 8,2 miljard uit op internet

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 18 Maart 2011

Belastingvrije auto’s worden steeds populairder. Een op de drie nieuw verkochte auto’s is inmiddels groen. Populaire modellen zijn de Volkswagen Polo Bluemotion, de Peugeot 107 en de Renault Twingo. Deze auto’s zijn vrij van wegenbelasting en BPM.

De afgelopen maanden lag het aantal verkochte belastingvrije auto’s zo rond de 30%. In februari 2011 steeg dit percentage naar 32,1%, zo blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van de BOVAG.

De BOVAG verwacht dat dit percentage de komende tijd nog verder gaat stijgen aangezien de autofabrikanten steeds meer groene modellen op de markt introduceren, aangezien deze categorie auto’s momenteel erg populair onder het publiek is.

De bezitter van een groene auto betaalt duizenden euro’s minder bij de aanschaf van een auto en bespaart enkele honderden tot zelfs duizend euro aan wegenbelasting per jaar.

De regering heeft al laten doorschemeren dat de belastingvoordelen tijdelijk zullen zijn. Over twee jaar wil zij de eisen gaan aanscherpen omdat het budget door de groeiende populariteit niet meer toereikend zal zijn. Dat zou kunnen betekenen dat automoblisten die nu wegenbelastingvrij rijden dat straks niet meer kunnen.

De BOVAG denkt verder dat de huidige regeling wel wat aanpassingen kan gebruiken. Op dit moment is de grens tussen belastingvrij en niet belastingvrij namelijk rigide: Een auto die 95 gram CO2 per km uitstoot is vrij van belasting maar een auto die daar 1 gram boven zit krijgt een volledige belastingaanslag. Volgens de BOVAG zou een glijdende schaal beter en rechtvaardiger zijn, waarbij geldt: hoe zuiniger hoe minder belasting.

Trustoo pro badge