Consumptiegroei bijna tot stilstand gekomen

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 22 April 2011

In januari en februari van dit jaar is de consumptie met een fractie toegenomen vergeleken met de zelfde maanden in 2010, zo maakte het CBS vandaag bekend.

In februari van dit jaar werd er door de Nederlandse huishoudens slechts 0,3% meer besteed aan diensten en consumptiegoederen dan vorig jaar. In januari van dit jaar bedroeg de verhoging 0,2% ten opzichte van de zelfde maand in 2010. Debet hieraan was onder andere het lagere gasverbruik dan in 2010, waardoor de consumptiegroei met een procentpunt minder werd.

In de maand februari van dit jaar werd er, na inflatiecorrectie, 3,6% meer besteed aan duurzame consumptiegoederen, met name aan nieuwe auto’s, schoenen en elektrische apparaten. Aan meubels en woninginrichting daarentegen werd minder besteed. De consumptie van voeding en genotsmiddelen zoals tabak, alcohol en koffie steeg met een schamele 0,4%. Van diensten werd 0,8% meer afgenomen.

Huishoudens besteden nu al ruim een jaar lang meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, alleen is de groei de laatste maanden wel behoorlijk afgenomen.

Trustoo pro badge