Commerciele vastgoedsector zit aan alle kanten klem

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 6 Juni 2011

De Nederlandse commerciële vastgoedsector krijgt te maken met een dreigend tekort aan kapitaal. Doordat het gebrek aan kapitaal zo acuut is wordt er gevreesd voor een flinke waardedaling van het commercieel vastgoed.

De sector heeft momenteel te maken met een aantal negatieve factoren. Allereerst zal een aanzienlijk deel van de vastgoedbeleggingen in de komende twee jaar geherfinancierd moeten worden terwijl buitenlandse vastgoedfinanciers zich in toenemende mate uit de Nederlandse vastgoedmarkt aan het terugtrekken zijn. Daarnaast is het aanbod van kapitaal van Nederlandse financiers aanzienlijk geslonken nu SNS Reaal zich grotendeels uit de vastgoedmarkt heeft teruggetrokken. Blijven alleen ING, Rabo-dochter FGH en ABN AMRO nog over, maar deze laatste doet dat echter weer sinds kort en deze bank kan onmogelijk het gat opvullen dat is achtergelaten door de buitenlandse banken en SNS Reaal.

Een andere negatieve factor is dat de overgebleven kredietverstrekkers ook nog eens minder mogen uitlenen op grond van Europese regelgeving. Waar voor de crisis vastgoedbeleggers weinig eigen geld hoefden mee te nemen om een lening te verkrijgen is dat nu precies omgekeerd. Het tekort aan kapitaal wordt begroot op honderden miljoenen euro’s.

Om de ramp compleet te maken kampen commerciële vastgoedbezitters ook nog eens met enorme leegstand in hun winkels en kantoren. De sector moet dan ook flinke verliezen gaan incasseren.

Trustoo pro badge