BKR pleit voor wettelijk kader schuldenregistratie

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 30 September 2011

Volgens het BKR moet er een wet komen die gaat regelen hoever de registratie van schulden mag gaan. Ondanks het feit dat het registreren van schulden ten koste gaat van de privacy van burgers vindt de organisatie uitbreiding hiervan toch nodig omdat de steeds verder oplopende schuldenproblematiek een halt moet worden toegeroepen.

Op dit moment worden de schulden van burgers die schulden hebben bij de Belastingdienst, energie- en telecombedrijven alsmede woningcorporaties niet geregistreerd bij het BKR. Daardoor zijn deze schulden onzichtbaar voor kredietverstrekkers, zoals banken en postorderbedrijven, en lopen de betreffende burgers het risico om nog verder in de problemen te komen.

Het BKR wil, mede omdat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) eerder dit jaar al een uitbreiding van de schuldenregistratie afwees, dat de politiek door middel van een wettelijk kader duidelijke criteria en grenzen gaat stellen zodat de huidige impasse doorbroken kan worden. Volgens het CBP zou een uitbreiding van de registratie een te grote inbreuk zijn op de privacy van burgers en zouden daardoor ook teveel partijen toegang krijgen tot de geregistreerde gegevens.

De schuld van Nederlandse huishoudens is al sinds enkele jaren stijgende blijkt uit cijfers die de NVI eerder deze maand publiceerde. Zo zijn de schulden het eerste halfjaar van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 25% gestegen. Ook het aantal huishoudens dat geregistreerd staat bij de BKR is gestegen. Op dit moment staan er 119.000 huishoudens geregistreerd dat een stijging van 10% betekent ten opzichte van het begin van dit jaar.

Het werkelijke aantal huishoudens met problematische schulden ligt echter nog veel hoger omdat, zoals reeds gemeld, niet alle schulden geregistreerd staan. Volgens het ministerie van Sociale Zaken zijn er in ons land maar liefst 711.000 huishoudens die problematische schulden hebben.

Trustoo pro badge