BKR: Betalingsgedrag Nederlanders verbetert

23 November 2010

Het aantal Nederlanders met een betalingsprobleem stabiliseert. Van de 11,8 miljoen kredietnemers heeft momenteel 6,6% moeite met het voldoen aan betalingsafspraken.

Dat blijkt uit gegevens van het BKR te Tiel. Van januari 2005 tot juli 2009 steeg het aantal consumenten met een betalingsprobleem nog met 1,2% (van 5,4% naar 6,6%). Het afgelopen jaar gaf echter een stabilisatie te zien.

Het lijkt erop dat consumenten zich meer bewust zijn geworden van de mogelijke risico’s bij het afsluiten van kredieten. Deze bewustwording vergroot de kans op afbetaling van de geconsumeerde producten en diensten. Daarnaast wordt de hand op de knip gehouden. Verder is de stabilisatie mogelijk mede het gevolg van een striktere wet- en regelgeving, verhoging van acceptatienormen bij kredietverstrekkers en een afnemend aantal nieuwe kredieten. Betalingsproblemen ontstaan behalve door overbesteding, vaak ook als gevolg van echtscheiding en werkloosheid.

Directeur Peter van den Bosch van het BKR is positief: “We vinden de stabilisatie in betalingsachterstanden een goede ontwikkeling. We hopen dat deze zich doorzet en uiteindelijk resulteert in een afname. Als BKR willen we krediet- en betalingsrisico’s voor consumenten beperken en overkreditering en andere problematische schuldsituaties helpen voorkomen. Inzicht in de ontwikkeling van betalingsproblemen helpt de maatschappij daarbij.” Bron: Financieel Management.

Trustoo pro badge