Bezitters tweede huis in Frankrijk kunnen straks flink gaan betalen

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 12 Mei 2011

De Franse regering wil dat buitenlandse eigenaren van een tweede huis in Frankrijk vanaf 2012 een heffing gaan betalen van 20% over de huurwaarde van hun huis, zodat zij op die manier ook een financiële bijdrage gaan leveren aan de infrastructuur en openbare voorzieningen van het land.

De Franse president Nicholas Sarkozy heeft om die reden gisteren een wetsvoorstel ingediend waarvan verwacht wordt dat het parlement dit in juli zal aannemen. President Sarkozy hoopt door middel van deze maatregel straks ieder jaar 176 miljoen euro te kunnen gaan incasseren. De maatregel moet ook helpen de hoge staatsschuld van Frankrijk te verkleinen.

Makelaars vrezen echter dat door de maatregel de markt voor tweede huizen zal instorten en dan met name op het platteland, waar de meeste eigenaren de hoge heffingen van vele duizenden tot tienduizenden euro’s per jaar niet zullen kunnen opbrengen.

Naar verwachting zullen honderdduizenden Nederlanders en Britten, de twee grootste groepen van buitenlandse eigenaren van een tweede huis in Frankrijk, zwaar getroffen worden door deze maatregel. In het buitenland wonende Fransen met een tweede huis in Frankrijk zullen ook met de maatregel te maken krijgen, maar wel onder een veel soepeler regime.

Trustoo pro badge