Benzineprijs op hoogste prijsniveau ooit

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 5 Maart 2011

De benzineprijs is gestegen tot het hoogste prijsniveau ooit. Voor een liter euro ongelood moet nu bij het benzinestation gemiddeld 1,697 euro betaald worden. Het laatste prijsrecord was in 2008, toen er voor een liter ongelood 1,692 euro betaald moest worden.

De stijging is begonnen toen de politieke onrust in de Arabische wereld begon. Volgens consumentenorganisatie UnitedConumers zou de benzineprijs zelfs verder kunnen stijgen tot 1,80 à 1,90 euro afhankelijk van de ontwikkeling van de situatie.

De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde eind deze week boven de 100 dollar. Aan de hand van die prijs wordt door de oliemaatschappijen de prijs bepaald die de consument bij het benzinestation moet betalen.

Het laatste prijsrecord was in 2008 toen de olie op een prijs van rond de 140 euro per vat schommelde. Die hoge prijs werd toen bepaald door factoren als onzekerheid over oliereserves, een oververhitte economie maar bovenal door speculatie. De hoge benzineprijs is nu al bereikt bij een veel lagere olieprijs dan toen het geval is. Dat komt door de aanhoudend toenemende vraag naar olie in de wereld. Verder speelt de waarde van de euro ook een rol mee. In 2008 was de euro ongeveer 1,60 dollar waard, momenteel is dit 1,40. Daardoor is de olie, die in dollars wordt afgerekend, nu duurder dan toen.

Trustoo pro badge