Bedrijfsleven keert zich tegen wetsvoorstel aanpassing incassokosten

Geplaatst door: Enzo van Bambost | 13 April 2011

Het Nederlandse bedrijfsleven is fel gekant tegen de plannen van het kabinet om de incassotarieven van een incassobureau aan te pakken. Gisteren behandelde de Tweede Kamer het wetsvoorstel van minister Opstelten.

Schade voor bedrijfsleven

Het wetsvoorstel beoogt een maximering van de incassokosten met een maximumtarief van € 40,– bij vorderingen tot € 267,–. Met name VNO-NCW, NVI en MKB-Nederland zien niets in dit plan en achten dit bedrag te laag om een normale incassoprocedure te voeren, waardoor eerder gekozen zal worden voor een gerechtelijke procedure of tot afschrijving van de vordering. In het eerste geval zal dat leiden tot aanzienlijk hogere kosten voor zowel de wanbetaler als de ondernemer, in het tweede geval zal dat ertoe leiden dat de liquiditeit van ondernemers nog meer onder druk zal komen te staan. Daarnaast beoogt het kabinet ook nog eens de griffierechten aanzienlijk te verhogen. Als die plannen doorgaan zullen ondernemers nog meer kosten voor hun kiezen krijgen.

Consumentenbond

Ook de Consumentenbond is niet te spreken over het wetsvoorstel. Bedrijven kunnen in het wetsvoorstel al na één aanmaning de incassokosten van € 40,– bij hun wanbetalende klanten in rekening brengen.

Trustoo pro badge