Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat huurders meer mogelijkheden moeten krijgen om hun huurwoning te laten verbeteren.

Er was door het vorige kabinet al een soortgelijk wetsvoorstel ingediend maar dat werd recentelijk door de ministers Donner (Binnenlandse Zaken) en Opstelten (Veiligheid en Justitie) weer teruggenomen. De reden hiervoor was dat de ministers vreesden voor extra regeldruk, nu in het wetsvoorstel geregeld zou worden dat verhuurders verplicht konden worden hun woningbestand te verbeteren.

Volgens Tweede Kamerlid Jacques Monasch van de PvdA zou er met de ingetrokken wet meer mogelijk moeten worden, zoals bijvoorbeeld het verbeteren van de inbraakbeveiliging. Op dit moment is het voor huurders alleen mogelijk de verhuurder te verplichten om energiebesparende verbeteringen aan het huis te verrichten in ruil voor een verhoging van de huur.

Volgens Monasch zouden de woningcorporaties verbeteringen aan hun woningbestand tegenwerken omdat ze liever slopen dan verbeteren. Een nieuwe wet zou hierin verandering moeten brengen.

De PvdA wil een nieuw wetsvoorstel indienen en krijgt daarbij steun van de SP, GroenLinks, D66 en het CDA. Ook de PVV zou open staan om het voorstel te steunen.

Meerderheid Tweede Kamer wil dat huurder huisbaas kan verplichten tot woningverbetering geschreven door op