Koopwoning nu bijna kwart goedkoper dan 4 jaar geleden

De prijs die betaald wordt voor een bestaande koopwoning is momenteel 24% goedkoper dan in 2008. Dit komt naar voren uit een onderzoek van Woningmarktcijfers.nl.

In dit onderzoek is gekeken naar de netto rentelast over de gemiddelde koopsom inclusief de overdrachtsbelasting die een koper moet betalen.

Betaalde een koper in 2008 gemiddeld nog € 255.000 voor een koopwoning, in de eerste vijf maanden van dit jaar is dat bedrag gedaald met 8,6% tot € 233.000.

Oorzaak van deze forse daling van de gemiddelde koopsom is onder meer het verlagen van de overdrachtsbelasting. Waar in 2010 nog 6% overdrachtsbelasting werd betaald, was dit percentage in 2012 gedaald tot 2%.

Ook is er in dit onderzoek rekening gehouden met de hypotheekrente. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in 2008 gemiddeld nog 5,3% aan hypotheekrente betaald moest worden, in 2012 is dat percentage afgenomen tot 4,6%. Uit deze cijfers blijkt dat een koper nu net zoveel rente betaalt als in 2006. Als men ook de inflatie nog meeneemt in deze berekening dan is het kopen van een huis zelfs 29% goedkoper ten opzichte van de prijs die betaald werd in 2008 en is dan qua niveau vergelijkbaar met 2004.

Rekening houdend met de aangekondigde beperking van de hypotheekrenteaftrek van volgend jaar lijken de omstandigheden om nu een huis te kopen dan ook zeer gunstig.

Koopwoning nu bijna kwart goedkoper dan 4 jaar geleden geschreven door op